niedziela, 28 października 2012

Omlet z krewetkami


Kolejny wpis z z mojej  ulubionej książki . Przepis ten ma dużo białka a to oznacza dobre spalanie tłuszczu oraz to że nasyci nas na dłużej niż węglowodanowe śniadanie :)

Składniki:

  •  2 -3 jajka
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku ( u mnie wyszedł :(
  • 70-100 g obranych  i ugotowanych krewetek  ( mogą być mrożone)
  • ½ łyżeczki oleju rzepakowego lub olej w sprau 4-5 psiknięć
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • tymianek
  • pieprz cayenne


Wykonanie:


  1. Zamrożone krewetki przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odstawić.
  2. Do osobnej miski wrzucić 2-3 jajka i dobrze je roztrzepać.
  3. Doprawić sola morską ,tymiankiem i pieprzem cayenne . Dodać ew. szczypiorek.
  4. Odcedzić krewetki przez sitko,  położyć je na ręczniku papierowym aby odsączyć z nich jak najwięcej wody
  5. Na rozgrzaną patelnię wlać olej i rozprowadzić go pędzelkiem albo ręcznikiem papierowym.
  6. Ustawić na średni ogień  i wlać jajka.
  7. Jak jajka zaczną się troszkę ścinać , to należy delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki trochę poskrobać dno aby te nie ścięte jajka szybciej się ścięły. Zrób to 5 lub 6 razy.
  8. Jak jajka będą już w połowie ścięte , to połóż na samą górę krewetki
  9. Dopieprz im jeszcze  :)
  10. Przykryj przykrywką i poczekaj aż się całkowicie te jajka zetną :) 
  11. Gotowe :)
  12. Pyszne a nawet bardzo jeszcze bardziej  smaczne :)


syns free jeśli smażone na oleju w sprayu ( dla podążajacych za  Slimming world )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń