niedziela, 10 sierpnia 2014

Makaron w sosie kremowo-grzybowym

Mogę jeść te danie codziennie :)


Skladniki:

  • 500 g lub dużych brązowych pieczarek,  grubo pokrojonych
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone 
  • 150 ml bulionu warzywnego 
  • 350 g suchego makaronu 
  • 110 g  puszystego serka twarogowego  z czosnkiem i ziołami  ( dla SW - o obniżonej zawartości tłuszczu )
  • 3 łyżki drobno posiekanego świeżego estragonu lub bazylii 
  • 3 łyżki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki
  • drobno starta skórka z 1 cytryny 
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz 



Wykonanie:

  • Do rondla włożyć grzyby, musztardę, czosnek i zalać bulionem.
  • Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 6-8 minut, aż bulion  prawie cały  odparuwuje i grzyby będą miękkie. 
  • W tym samym czasie ugotowac makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Odcedzić makaron  i dodać do pieczarek razem z serem, posiekanymi ziołami  i skórkę z cytryny. 
  • Podrzucać aby dobrze wymieszać. 
  • Doprawić do smaku i  natychmiast podawać




Slimming world 
4 porcje 
każda porcja to: 
2 ½ Syns na Extra easy
2 ½ Syns na Green
17 ½ Syns na Orginal

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie dania z makaronem :)
    ---
    http://takeittasty.blogspot.com
    http://facebook.com/takeittasty

    OdpowiedzUsuń

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń