niedziela, 7 września 2014

Chleb zmieniający życie

Składniki na 1 bochenek:


  • 135 g ziaren słonecznika
  • 90 g siemienia lnianego
  • 65 g orzechów laskowych lub migdałów, mogą być ze skórką
  • 145 g płatków owsianych, tradycyjnych
  • 4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)  ang .psyllium seed husks
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub szczypta stewi)
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła ghee
  • 350 ml wody
  • 2 łyżki nasion chia (szałwia hiszpańska) opcjonalnie



  1. W naczyniu wymieszać suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki owsiane, nasiona babki płesznik, sól, chia. 
  2. W drugim naczyniu wymieszać wodę z syropem klonowym i olejem. 
  3. Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać 1-2 łyżkę wody. 
  4. Masę przełożyć do małej keksówki (może być silikonowa),
  5. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).
  6. Piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. 
  7. Gotowy bochenek postukany od spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić !
  8. Może być przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi mrożenie.



Smacznego :)

Zdródła :
http://www.mojewypieki.com/przepis/chleb,-ktory-odmienia-zycie
http://mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/


1 komentarz:

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń