Składniki na 12 sztuk:
- 300 gram mąki pszennej np. tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka imbiru
- 70 gram cukru brzozowego ( ew. 175 g białego cukru)
- 1 szklanka posiekanej suszonego mango ( namoczonego 24 h wcześniej )
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 duże jajka
- 125 gram oleju kokosowego lub masła, roztopionego
- 12 kawałków czekolady ( opcjonalnie)
Przepis :( wszystkie składniki muszą być w temp. pokojowej)
- Mango namoczyć przynajmniej 12 h wcześniej.Po tym czasie odsączyć mango.
- W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier brzozowy, mango.
- W drugim mokre - roztrzepane jajka, roztopione i olej kokosowy ( lub wystudzone masło), jogurt
- Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników (nie mieszać mikserem) .
- Foremę do muffinów/babeczek wyłożyć papilotkami.
- Ciasta nałożyć do 3/4 wysokości papilotek.
- Do każdego muffinka można włożyć kawałek czekolady
- Piec przez 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.
- Wyjąć i wystudzić na kratce.
Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com ( lekko zmieniony)
Mmm, kusisz :)
OdpowiedzUsuń