poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Chleb na zakwasie i drożdżach

Składniki na 2 bochenki :

  • 225 g zakwasu żytniego
  • 450 g letniej wody lub mleka
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 g mąki żytniej jasnej
  • 2 łyżeczki soli  himalajskiej
  • 1.5 łyżeczki  ( 6 g) drożdży suchych
  • Opcjonalnie : błonnik , chia seeds  lub inne nasiona ( daję około  3/4 szklanki) 
  • Jajko do posmarowania ( temp pokojowa)
Wykonanie :
  1. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrabiać ciasto przez około 7 min.
  2. Powinno być luźne i miękkie.
  3. Misę nakryć folią , odstawić na 10 min aby ciasto odpoczęło.
  4. Wyrabiać 5 min aż ciasto będzie elastyczne.
  5. Przełożyć do foremek i nakryć folią .
  6. Zostawić na ok 2-2,5 godz do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  7. Bezpośrednio przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem aby skórka była chrupiąca. Na dole piekarnika można wstawić naczynie z gorącą wodą aby skórka była miękka.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika 240ºC na ok 40-45 min aż do zbrązowienia skórki.
  9. Studzić na kratce.


            



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Brzmi smakowicie ? napisz coś o tym :

Łączna liczba wyświetleń